In de periode januari tot 1 november 2024 hebben we geschoolde Typ10 coaches gevraagd deel
te nemen aan onze digitale enquête. De achtergrond van het online onderzoek was gericht op de
vraagstelling:
“Ondersteunt de multimodale aanpak (het gebruik van meerdere leerkanalen) van Typ10
het aanleren van het tienvingerig blind typen?”
68 respondenten hebben deelgenomen aan de enquête. De belangrijkste resultaten worden in
dit verslag gepresenteerd.
Beroepsmatige achtergrond lesgevers
Van alle respondenten was 95,6% woonachtig in Vlaanderen en 4,4% in Nederland. De grootste
groep Typ10-coaches is leerkracht (39,7 %). Daarnaast heeft 51,5% een paramedische
achtergrond (22,1% logopedist, 16,2% kine/fysio, 13,2% ergotherapeut).
Meer dan 64% van de lesgever werkt al 3 jaar of meer met Typ10. Alle respondenten hebben in het afgelopen jaar met Typ10 gewerkt.
Achtergrond leerlingen
Het merendeel van de lesgevers (91,2 %) geeft aan ook leerlingen met een medische diagnose de lessen aan te bieden. Hierbij worden dyslexie, dyspraxie / DCD, AD(H)D, ASS en (S)TOS het vaakst benoemd.
Op de vraag of Typ10 een geschikt typprogramma is voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte krijgen we onder andere de volgende opmerkingen:
- ja, kan je als therapeut gemakkelijk ‘aanpassen’ indien nodig. Duidelijke opbouw en structuur helpt.
- Ja, zwak scorende kinderen hadden meer tijd nodig om alles te automatiseren. Ze scoren ook zwak op school.
- Ja! Heel zeker! Ik heb leerlingen die op school moeite hebben om te volgen (blijven zitten, dyslexie, autisme, adhd, …) en die met Typ10 vlot mee zijn en die trots zijn, voor 1 keer op zichzelf en schitteren met hun diploma.
- Ja, door de duidelijke en gestructureerde werkboekjes
- Dit helpt leerlingen met een problematiek om te typen.
- Ja, maar niet op 10 weken. Mijn leerlingen hebben er vaak langer voor nodig om het typen onder de knie te krijgen alsook het kunnen vanbuiten leren van de letters.
- Zeker wel, veel hulpmiddelen zijn mogelijk.
- Enkele leerlingen hebben een problematiek van dyslexie en door te leren typen kunnen ze sneller gebruik maken van online werkboeken. Dit is voor ons een motivatie om het typen aan te bieden.
- Ja, door de afbeeldingen, kleuren en versjes bereik ik een breder publiek.
- Iedereen in de klas (ondanks specifieke problematiek) kan mee met deze methode
- Eigenlijk is dit voor iedereen in het regulier onderwijs haalbaar!
- Ja, het is mogelijk om het op veel manieren aan te passen (Tijd / hoeveelheid stof / spellen).
- Ja, maar er is geen pasklare aanpak … altijd differentiëren naargelang het kind zelf.
- Zeer zeker! Je kan het tempo van de lesjes ook aanpassen aan de leerling.
- Jazeker, op voorwaarde dat er externe sturing en begeleiding aanwezig is.
Vragen ten aanzien van de multimodale aanpak en differentiatie tijdens de lessen
De Typ10 methodiek biedt een aantal hulpmiddelen aan waarmee gedifferentieerd kan worden. Op de vraag welke hulpmiddelen het beste helpen tijdens de lessen geven de lesgevers met name de kleuren (82,4%), de afbeeldingen (69,1%), versjes (61,8%), woorden (57,4%), losse toetsenborden (33,8%) en beweegspelletjes (16,2 %) aan.
Bij de vraag waarom juist deze hulpmiddelen zo goed helpen wordt vooral teruggekoppeld dat het gecombineerd aanbieden van verschillende hulpmiddelen efficiënt is omdat op deze manier ieder kind zijn eigen voorkeur kan gebruiken. Hieronder enkele opmerkingen:
- Elke leerling onthoudt op zijn/haar manier. Door de verschillende manieren van aanbod merk ik toch wel dat de leerlingen dit ook beter ‘kauwen’. Er zijn leerlingen die enkel de kleurtjes voldoende vinden, maar ik zie ook regelmatig leerlingen de woordjes bv zeggen als ze aan het typen zijn.
- Door deze verschillende hulpmiddelen te gebruiken leggen we ook meer verbindingen in de hersenen.
- De leerlingen leggen linken tussen de letters en de woorden en afbeeldingen. Andere leerlingen weten dan weer de kleur van elke letter en vinger.
- Ik merk dat elk kind op zijn manier de letters kan onthouden. Ieder gebruikt wat voor hem het gemakkelijkst is om de letters te onthouden. Soms 1 hulpmiddel, soms combinatie.
- De kleuren helpen om de juiste vinger(zetting) te onthouden, de versjes helpen om de woorden en daaraan gekoppeld de letters te onthouden. De afbeeldingen helpen op hun beurt weer de woorden te onthouden. Dit zijn auditieve + visuele ondersteuningshulpmiddelen wat maakt dat er een snellere toegang is tot het werkgeheugen.
- Doordat alles samenhangt (kleur en versje) onthouden de leerlingen dit heel goed eens ze dit voldoende geoefend hebben. Ze kunnen het toetsenbord goed visualiseren in hun hoofd.
- De kinderen kunnen de geleerde informatie gemakkelijk ophalen. Het bewegen helpt om even van de plaats te komen en plezier te maken met elkaar.
- Ik ben er van overtuigd dat het memoriseren van de versjes helpt bij het visueel voorstellen van het toetsenbord, en dus zorgt voor het sneller automatiseren van de vingerbewegingen
- Het is een fijne afwisseling om het typen aan te leren; loskomen van het schoolse waar de kinderen al vaak op een stoel moeten zitten. Het inzetten van de verschillende spelletjes met als doel om de combo afbeelding-kleur-woord in te oefenen blijft leuk
- Door de vele hulpmiddelen te combineren, is er steeds wel een manier om de plaats, hand en afbeelding op te roepen. Dit vinden veel kinderen fijn.
- De kleuren zijn een vrij goed gekend middel. Bij de ’theorie’ oefenen buiten de typsituatie, dus tijdens spelletjes, kan ik heel goed de moeilijkheden opsporen bij de leerlingen maar eens ze het tijdens spelletjes kennen, kunnen ze het ook in praktijk toepassen.
Typ10 online
In Typ10 online worden volgens de lesgevers met name de kleurtjes op het toetsenbord (80,9%), de groen/rood lettermarkeringen (60,3%) en afbeeldingen (29,4%) ingezet door de leerlingen.
Werkboekje
67,6% van de lesgevers is positief over de oefeningen in het werkboek om alle nieuwe informatie uit de les beter te onthouden en herhalen. 22,1% antwoord neutraal. 58,9% vindt het ASS / (S)TOS boekje een meerwaarde waarbij de leerling minder hoeft te schrijven en meer mag aankruisen. 27,9% antwoord neutraal.
Motivatie
Het kunnen winnen van een beker of diamant in Typ10 online gekoppeld aan de nauwkeurigheid van het typen, motiveert volgens de lesgevers alle leerlingen om extra te oefenen.
Resultaat
85,3% van de leerkrachten geeft aan dat de leerlingen na de 10 lessen de basis van het tienvingerig typen onder de knie hebben. 10,3% antwoord neutraal.
Tevredenheid lesgevers
92,7 % van de lesgevers raadt andere collega’s in het werkveld aan om de Typ10 opleiding tot lesgever te volgen.
Conclusie
We zien dat het overgrote deel van de respondenten uit Vlaanderen komt. Dit valt te verklaren doordat Typ10 in Vlaanderen is ontwikkeld en hier een groot marktaandeel heeft. In Nederland is Typ10 nog maar recent geïntroduceerd. De Typ10 lesgevers zijn met name werkzaam in het onderwijs of werken vanuit een therapeutische en ondersteunende setting. Een grote tevredenheid is zichtbaar omdat lesgevers vaak al vele jaren Typ10 blijven aanbieden. Alle multimodale hulpmiddelen worden ingezet, waarbij we in de cijfers terug zien dat vaak de kleuren, afbeeldingen, woorden en versjes worden ingezet. We horen in de feedback dat de kracht vaak zit in een combinatie van verschillende hulpmiddelen, en dat het per leerling verschilt wat voor hem of haar werkt.
Het kunnen winnen van diamanten en bekers in het online platform van Typ10 is een belangrijke toevoeging om de kinderen te motiveren om te oefenen en om te herhalen.
Verder wordt er bevestigd dat een grote groep lesgevers ook de lessen aanbiedt aan leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte en dat deze groep leerlingen met een gedifferentieerde aanpak de basis van het blind typen met Typ10 onder de knie krijgt.
Bekijk hier ook de resultaten van onze Typ10-enquête voor leerlingen en voor de ouders.